Book Review: Εξιλέωση - Άννα Γαλανού

Μετά τη «Θυσία» και την «Εκδίκηση», που αγαπήθηκαν πολύ από τους αναγνώστες, ήρθε η ώρα της «Εξιλέωσης», με την οποία η Άννα Γαλανού ολοκληρώνει την τριλογία «Οι δρόμοι της καταιγίδας».

Μετά τη «Θυσία» και την «Εκδίκηση», που αγαπήθηκαν πολύ από τους αναγνώστες, ήρθε η ώρα της «Εξιλέωσης», με την οποία η Άννα Γαλανού ολοκληρώνει την τριλογία «Οι δρόμοι της καταιγίδας». Μια τριλογία που μας ταξίδεψε στον χρόνο –συγκεκριμένα στον 16ο αιώνα-, αλλά και σε πολλούς όμορφους τόπους: την ενετοκρατούμενη Κρήτη, την Πόλη, την Ανδριανούπολη, τη Θεσσαλονίκη.

Στην «Εξιλέωση», κεντρική ηρωίδα είναι η Αριάδνη, κόρη της Ρούσσας του πρώτου βιβλίου και αδερφή του Ιωάννη, πρωταγωνιστή του δεύτερου. Η Αριάδνη γνωρίζει πλέον την πραγματική ταυτότητά της: δεν είναι θυγατέρα του ρέκτορα του Χάνδακα, αλλά Ελληνίδα με καταγωγή από λαμπρή οικογένεια αρχοντορωμαίων. Αποδιωγμένη και παραγκωνισμένη από την ενετική αριστοκρατία, αναγκάζεται να ζήσει σε συνθήκες ανέχειας, φιλοξενούμενη στο σπίτι ενός Εβραίου γιατρού, σε μια φτωχική συνοικία της Πόλης. Εκεί γνωρίζει τον Ιωσήφ, τον γιο του προστάτη της, και μετά από πολλές αντιξοότητες και αναπάντεχα χτυπήματα της μοίρας, οι δυο τους καταφεύγουν στη Θεσσαλονίκη (ή «Σελανίκ», όπως ήταν γνωστή μεταξύ Οθωμανών και Εβραίων) με την ελπίδα να γίνουν αποδεκτοί από την εκεί εβραϊκή κοινότητα και να χτίσουν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον. Ωστόσο, η ζωή δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη και οι περιπέτειες της Αριάδνης δεν έχουν τελειωμό…

Με τη γνώριμη γλαφυρή και ρέουσα γλώσσα της, η συγγραφέας μας αφηγείται με ζωντάνια την πορεία ζωής της Αριάδνης από τον Χάνδακα, στη Σελανίκ και πίσω στην Ανδριανούπολη. Η ισορροπία ανάμεσα στη συναρπαστική μυθοπλασία και στα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία είναι παρούσα και σε αυτό το μέρος της τριλογίας. Μαθαίνουμε για τη ζωή της εβραϊκής κοινότητας τόσο στην Κρήτη όσο και στη Θεσσαλονίκη, για την περιθωριοποίηση και τη φτώχεια μέσα στην οποία ζούσαν αλλά και για τις δικές τους προκαταλήψεις έναντι των Χριστιανών. Επίσης, για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη τον 16ο αιώνα, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων συνωστιζόταν σε άθλιες παράγκες ενώ παράλληλα οι λίγοι πλούτιζαν χάρη στα μεταλλεία της ευρύτερης περιοχής και τον ακμάζοντα κλάδο της υφαντουργίας. Μαθαίνουμε ακόμη για την ολέθρια επιδημία πανούκλας που έπληξε τον Χάνδακα το 1592, για το παρελθόν των μεταλλείων του Λαυρίου και πολλά άλλα.

Όλα αυτά λειτουργούν ως άψογο ιστορικό πλαίσιο στην ιστορία της ηρωίδας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της αφήγησης. Από άποψη αγωνίας και ανατρεπτικών εξελίξεων, θεωρώ πως τα δύο πρώτα βιβλία ήταν κατά τι χορταστικότερα. Ωστόσο, το φινάλε της «Εξιλέωσης» επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις και δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Ένα ιδανικό τέλος σε μια συνολικά εξαιρετική δουλειά.

Ελίζα Νάστου

e-max.it: your social media marketing partner
Για την βέλτιστη δυνατή εμπειρία χρήσης, η ιστοσελίδα bookcity.gr χρησιμοποιεί cookies.